Til Klimadag i Kildeparken var Limfjordske Midtkysten ude at forhøre sig om borgerne kendte til Aalborg kommunes klimahandlingsplan. Ifølge de adspurgte var initiativerne gode men skepsissen om udførelsen var til at føle.
Af Dennis Reenberg
I den kolde oktober-blæst var der sat op til et af de større arrangementer i Kildeparken. Det er Klimadag i bæredygtighedsugen. Utallige gymnasieelever og andre interesserede var sammen til workshops, talks og andre arrangementer med fokus på bæredygtighed, genbrug og klimakamp.
Til gengæld var viden om den vedtagne klimahandlingsplan dog mindre. De blev dog bedre oplyst efter en kortere gennemgang. Både ordene “godt” og “ambitiøst” blev brugt, men skepsissen ved udførelsen ulmede.
Hvor langt er kommunen med klimahandlingsplanen?
Kommunerne blev præsenteret for regeringens klimaforpligtelser samtidig med resten af befolkningen. Der havde dog været mindre, klimavenlige tiltag i den aalborgensiske byråd før, men ikke i det omfang, der blev besluttet i klimahandlingsplanen fra 2022.
“I sådan et forlig, vi har lavet med klimahandlingsplanen, så vil der altid være lidt elastik, hvor man kan være uenige,” siger Daniel Nyboe Andersen (B), der er medlem af byrådet i Aalborg og Klima- og miljøudvalget. “Der hvor vi er nået langt er med hensyn til planlægning og implementering af energiforsyning”, siger Daniel Nyboe Andersen(B).
Han fremhæver også Nordjyllandsværkets beslutning om at stoppe brugen af kul til energiproduktion i 2028, og begyndende udtagning af lavbundsjorde fra landbruget.
“Det går langsomt, og vi prøver. For vi er jo sådan set i gang med det hele. Det store spørgsmål er, hvor lang tid der går, men vi er i gang med det hele”, siger Daniel Nyboe Andersen (B) og fortsætter. “De to sværeste ting at gøre noget ved er at få nedbragt landbrugets og transportområdets co2-udledning”, siger Daniel Nyboe Andersen (B).
Kommunens manglende kommunikation?
Selvom de adspurgte i parken ikke havde den helt store viden på forhånd om klimahandlingsplanen, så vurderes det fra Daniel Nyboe Andersen, at der har været kommunikation på mange forskellige måder. Med blandt andet grønne og unge råd. Dog kunne der måske have været mere.
“Når man har med så stort et forlig som det her, hvor er der også er uenigheder til følge, så bliver det sværere at have en ambitiøs og krystalklar kommunikationsplan. Jeg ville gerne have haft mere klar kommunikation, ja, faktisk bare mere. Det er ærgerligt, at vi ikke er længere, selvom vi er langt. Vi kunne godt tage den op i femte gear i stedet for 3-4 gear, vi er i nu. Vi er nået meget langt” siger Daniel Nyboe Andersen (B).
Så selvom der kunne have været mere kommunikation omkring klimahandlingsplanen, så forholder Daniel Nyboe Andersen sig dog stadigt meget positiv over planen og dens implementering.
“Jeg tror vi når vores ambition om 70% reduktion. Men også kun lige”, slutter Daniel Nyboe Andersen (B) af.
Tiden må vise om Daniel Nyboe Andersens får ret, men helt sikkert er, at Aalborgenserne er blevet grønnere og mere bæredygtige.