Efter naboklager er aktivitetshuset 1000fryd tvunget til at lydisolere. Renoveringen kommer til at koste omkring to millioner kroner.
Af Jens-Christian Dyhr
1000fryd har plads til alle, der giver plads til alle.
Dette er det første budskab, der møder dig, når du træder ind på det efterhånden legendariske aktivitetshus og spillested. Plastret på den efterårsgrønne dør, der åbner op til det karrygule hverdagsrefugies omdiskuterede koncertrum, rammer 1000fryds hovedbudskab i øjenhøjde.
De plakatdækkede vægge, der plejede at pryde 1000fryds koncertrum, er nu revet ned og flyttet op på aktivitetshuset første sal for at give plads til den renovering, der skal til for at lydisolere mod koncertstøj. Et nødvendigt onde, hvis 1000fryd skal fortsætte som koncertsted på samme måde, som aalborgenserne kender det.
”Der er ikke noget Aalborg uden 100fryd,” siger Troels Højgaard Sørensen, der til dagligt er bestyrer af 1000fryd, i en henkastet kommentar til Jes. Jes er kommet for at købe et stykke af den såkaldte Berlinmur. Berlinmuren består af brudstykker fra den plakatdækkede væg, der plejede at husere i stueetagen, men som 1000fryd nu er begyndt at sælge ud af.
Det er én af de måder, 1000fryd forsøger at samle penge sammen til renovationsprojektet, der i skrivende stund buldrer og brager frem i aktivitetshusets koncertrum.
Al magt til dem, der gider
1000fryd er defineret af det community, der har bygget sig op omkring det snart 40 år gamle aktivitetshus, slår Troels Højgaard Sørensen fast.
”Det er strukturen, der gør, at vi stadigvæk er her i dag,” siger han under et interview på hans kontor i den gule bygning. Han er omgivet af koncertbilleder ophængt med tapestykker, prideflag og ”eat the rich” indrammet over døren.
Den struktur, bestyreren refererer til, er den flade struktur, der har defineret 1000fryd siden den spæde start. Som bestyrer er Troels Højgaard Sørensen én af to fastansatte i huset. Resten af besætningen er frivillige – eller aktivister, som de kalder det her. Det er aktivisterne, der bestemmer på de faste mandagsmøder. Bestyrerne Troels og Kasper er bare håndlangere.
”Det er dem, der er her nu, der definerer, hvad 1000fryd er.”
Sådan sammenfatter Troels Højgaard Sørensen samarbejdet. Her kaldet de det DIT i stedet for DIY. Do it together i stedet for do it yourself.
Det er dette DIT-etos, der nu skal samle penge sammen til renovationen i stueetagen. Men, som Troels Højgaard Sørensen spørger:
”Hvordan skal det her værdisæt samle de her penge?”
Se Torben Højgaard Sørensen forklare mere om 1000fryds værdisæt i videoen nedfor:
Tunnelen
Det var naboklager fra 2021, der nu har manifesteret sig i et påbud om at dæmpe sig til et niveau på under 74 decibel. Et påbud, der de facto ville betyde enden for den levende musik, der har været et af kendetegnene for 1000fryd.
Derfor har 1000fryd nu set sig nødsaget til at lydisolere. Det er et projekt, der kommer til at koste i omegnen af to millioner kroner.
Pengene, der hidtil ikke har været definerende for 1000fryd som kulturel institution, har dog fundet vej ind bag de gule vægge, der omkranser DIT-fællesskabet.
”Det er kommet meget organisk,” siger Troels Højgaard Sørensen.
”Det er værdisættet, der har manifesteret sig i, hvordan vi skal skaffe de to millioner kroner.”
Det er også en pærevælling af initiativer, der skal skrabe de fornødne midler ind til kistebunden. Fra Berlinmuren, T-shirts, sokker, litografier, puslespil, en ny 1000fryd-øl, til vinylplader og andre samleobjekter doneret af lokale såvel som udenbys musikere. Alle ting, som 1000fryd sælger ud af.
Også en støttekoncert på Skråen med en række større danske artister, der i øvrigt alle sammen spiller gratis, skal være medvirkende til at samle penge sammen til renovationen.
Foruden salg, har også donationer fra Aalborg Kommune og Norlys Fonden pyntet på budgettet. Også privatpersoner kan og har doneret til stedet, hvilket på sin vis har tydeliggjort stedets tilknytning for Troels Højgaard Sørensen:
”Hver dag, når jeg kigger på donationerne, kan jeg fornemme, at det kommer et nyt sted hen. Der kommer nye ringe i vandet, der bidrager hver især.”
Lyset
På trods af de hårde omstændigheder, er der ikke vemod at finde i Troels Højgaard Sørensens fremtidssyn. Han er overbevist om, at 1000fryd nok skal overleve. Om nødvendigt, må de tage et banklån for at dække de udgifter, de ikke selv kan dække.
Troels Højgaard Sørensen tror på, at DIT-ånden vil føre til 1000fryds overlevelse. Denne ånd er også en, der binder fryd’ere, som de kalder sig selv, på tværs af generationer sammen.
”Vi er afhængige af overlevering,” siger Troels Højgaard Sørensen.
Han erindrer en episode med en gammel kollega, der viste sig at være fryd’er i en periode, før Troels selv begyndte at komme her:
”Vi talte det samme sprog. Vi kunne lige så godt have været her på samme tid. Den røde tråd er årsagen til den kærlighed, der kommer mod os nu. Det er stadig deres sted, selvom de ikke har været her i 20 år.”