Den rytmiske Nordkraft byder velkommen til lungesang – det er både god træning og fantastisk selskab

Med fællessang og højt humør bliver vejrtrækningen blandt deltagerne meget bedre. På Nordkrafts syvende sal, lokale tre bliver der plæderet for, at lunge-sang er mere end bare sygdom og KOL.

Af Dennis Reenberg

Foto: Dennis Reenberg. Med hård opvarmning gør kvinderne klar til skønsang.

Et rum med masser af udsugningsanlæg i loftet, sporadiske spejlpartier langs væggene og et flygel i midten. Et stort vinduesparti med betonvægge over og rundt om leder ud til en stor altan. Der er 4 kvinder. Gudrun, Ulla, Jytte og Jette. 

Under kyndig ledelse af idemager og sangunderviser, Anne Mette Strandgaard, bliver de fire kvinder både sat til fysiske øvelser og gode sange, mens de hygger sig og driller hinanden. Det store flygel i midten af lokalet bliver det store samlingspunkt.

Meget mere end bare KOL-kompensation

Arrangementet startes med forskellige øvelser. Der bliver brugt både bolde med pigge, sugerørsvejrtrækning og en masse lyde til at gøre kvinderne klar. Den første sang er ”Jeg er havren”. Med både Elvis, Gustav Winckler og mændene fra ABBA’s sang, ”De 18 svaner”, bliver man taget med rundt i et musikalsk univers. Det giver noget.

”Vores store problem er vores luft. Sang betyder meget for vores lunger. Specielt øvelserne giver meget. Vi får en bedre hverdag ved at komme her. Det sociale betyder jo også enormt meget”, siger Jette, der har været en del af lungesangsgruppen i 11 år. 

Inde på Lungeforeningens hjemmeside siger de således om lungekor: ”at synge i kor giver glæde, energi og en følelse af samhørighed. Derudover er sang med til at forbedre kontrollen over vejrtrækningen, og mange oplever, at deres vejrtrækning bliver forbedret og lettet af at synge i kor”.

Foto: Dennis Reenberg

Stigmatiseringen er der stadigt

Da snakken faldt på de deltagenes sygdom skar sangunderviser Anne Mette Strandgaard ind med det mantra, de bruger i lungekoret. 

“Alle, der har udfordringer med lungerne, kan bruge de her vejrtrækningsøvelser. Når vi er sammen her, så snakker vi aldrig om sygdom, kun hvis vi lige har fået nogle nye sangere. Der skal være plads, tid og rum,” siger Anne Mette Strandgaard og fortsætter:

“Det giver ikke noget at snakke om sygdom, vi er mennesker og ikke vores sygdom.” 

“Det kan godt irritere mig lidt, når jeg er ved lægen og ser et billede, hvor der står “rygelunger”. Jeg kan blive helt hysterisk, da der er jo mange, der har KOL eller andre problemer med lunger, som ikke har noget med rygning at gøre”, supplerer Jette. 

“Ja, jeg har jo også KOL, men det har ligeså meget med mit gamle arbejde at gøre. Der loddede jeg og fik indåndet asbest. Så det har jo i virkeligheden noget at gøre med mange forskellige ting”, siger Gudrun.

Uenighederne kan man også have på holdet, men ikke mere end, at kvinderne igen kan smile og drille hinanden. De alvorlige ting bliver taget både med lystig tone og seriøsitet.

“KOL bliver lidt et skammærkat, der gør at folk er lidt tilbageholdne over at komme op til sådan et arrangement som vores”, slutter Anne Mette Strandgaard af.

“Det giver utroligt meget”

Selvom sygdommen ikke fylder til sangtimerne, så kommer sangerne stadigt ud til steder, hvor det gør. Specielt på plejehjem og på hospitalet bliver de budt ud. Det er specielt for sangerne og patienterne. Men koncerter får de også afholdt.

“Nogle af de store øjeblikke har været at få lov at spille i Musikhuset og Aalborg Kongrescenter. Og vi har også haft en forrygende tur til Herning, hvor vi skulle med bud og holde koncert,” fortæller Jette og fortsætter: “Det er så fedt, når man kan mærke, at dem, der lytter, nærmest vil have os til at blive ved”.

“Vi har også arrangementer, hvor vi tager ud på plejehjem og hospitalsafdelinger. Det giver rigtig meget til patienter, ansatte og beboer, at vi kommer. Nogle bliver også spurgt om vi har tid til at komme ind til enkelte på nogle af de andre afdelinger, der er på hospitalet,” siger Anne Mette Strandgaard.

“Det er jo et virkelig godt hold vi har her,” siger Jytte. “Vi er ihvertfald bedre end de andre”, bliver der svaret af Jette med et glimt I øjet. “Det giver mig utroligt meget at kunne være sammen med den her gruppe,” slutter Jytte af.

Den 12 oktober skal lungekoret igen give koncert med både deres egen sang og sange af Elvis Presley og  Gustav Winckler.