Folkestuen blev for et år siden oprettet som et supplerende element til hovedbiblioteket i Aalborg. Det er sidenhen blevet et rum for samtale, leg og fællesskab for aalborgenserne.
Af Julie Yoon Hee Abildskou og Maria Buch Markussen
Igennem en tung metaldør på stueetagen ved Aalborg Hovedbibliotek, byder sig et lille pulterkammer. Forskelligfarvede møbler, gamle stole, avisudklip og farverige lyskæder langs væggen karakteriserer rummet.
Over højtaleren høres en blød og afslappende jazz-lignende tone, som fylder rummet, mens lampeskærmen af blød papmaché slår blidt mod væggen, når døren går op.
Folkestuefidusen
I 2023 startede det, som nu kaldes Folkestuen. Det er en fælles stue, som har hovedsæde ved hovedbiblioteket i Aalborg, og er et forsøg på at skabe et alternativt rum til det eksisterende biblioteksrum. En af ildsjælene bag initiativet er Theis Kronborg.
“Jeg beskriver mig selv som folkestuefidus, radikal borgerinddragelsesaktivist og morgenfestabe. Det synes jeg egentlig er de mest dækkende betegnelser for det, jeg gør,” siger Theis Kronborg.
Ligesom hans egen jobbetegnelse, har Folkestuen heller ikke en specifik definition. Fordi Folkestuen er, ligesom navnet indikerer, folkets stue. Her er det kun fantasien, der sætter grænser.
“Vores tilgang var, at vi ville prøve noget, der var radikalt anderledes. Vi prøver på alle tænkelige måder at arbejde og tilgå både arbejdslivet og bibliotekslivet anderledes. På den måde forsøger vi også at modsætte os alle de ting, man normalt gør,” fortæller Theis Kronborg.
Det fælles rum
Folkestuen har siden 2023 huset forskellige events blandt andet hygge-cubing, strikkeklub og fælles læsning. Men det er et rum, der hele tiden er under forbedring og udvikling.
“Det er en masse forskellige tangenter, man kan spille på. Her det første års tid, har vi været meget tålmodige i forhold til flere brugere, fordi dels skulle rummet etableres, og så skulle organisationen have en fornemmelse af, hvad det her er for noget, før vi var klar til at gå ud og lave noget – og der er vi egentlig stadigvæk.”
Torben Froberg Poulsen er næstformand i Sundhed- og Kulturudvalget for Aalborg Kommune og udtaler:
“Min holdning til Folkestuen er, at jeg synes, det er fantastisk, fordi sådan nogle initiativer er med til at udbrede vores demokrati. De får fokus på ting, der er vigtige i samfundet. Noget, som vi politikere måske ikke altid er gode til at få udbredt. De rammer også alle mulige mennesker: De unge, de ældre, de hjemløse. Meget bredt.”
På den måde fungerer Folkestuen som et bidrag til at samle folket i Aalborg kommune.
En større stue
Siden Folkestuens opstart, er der flere og flere, som bruger rummet. Men i et forsøg på at tiltrække flere brugere og gøre det attraktivt at være her, har de valgt at udvide deres lokaler, så stuen kan rumme endnu flere gæster. Kælderrummet er derfor ved at blive gjort til en ekstra stue.
“Vi er ved at indrette rummet og lave det til noget, der spiller sammen med Folkestuen. Det skal nemlig kunne bruges til de samme ting,” siger Theis Kronborg.
I dag er der mellem 10-20 mennesker, som dagligt benytter sig af Folkestuen. Selvom det er langt flere brugere end i starten, er drømmen for Theis Kronborg, at tilslutningen bliver større.
De har derfor lavet et tiltag om, at være mere synlige på de sociale medier for at indfange flere af Aalborgenserne og informere dem om, hvad Folkestuen er. Blandt andet vil de arbejde på at få oprettet en Instragram-konto, så Folkestuen en dag bliver et alment kendt rum.
“Vi håber, at det langsomt bare manifesterer sig i det aalborgensiske kulturliv, at der også er noget underligt noget, der hedder Folkestuen,” lyder det fra Theis Kronborg.