Tirsdag var 680 unge fra en række af Aalborgs ungdomsuddannelser invitereret til Klimadag. Her var formålet at gøre de unge mennesker klogere på bæredygtighed, så de i faget Innovation kan arbejde videre med, hvordan de kan gøre Aalborg Karneval mere bæredygtigt.
Af Oskar Hoff
Hvert år efterlades 100 tons affald, når Aalborg Karneval løber af stablen. Og det flugter ikke specielt godt med Aalborg Kommunes klimaplan, der sigter efter, at Aalborg i 2030 skal have reduceret Co2-udledningen i kommunen med 70%.
Men tirsdag var elever fra Aalborgs handelsskoler, VUC og HF inviteret til Klimadag i Kildeparken. Og her havde et væld af virksomheder og organisationer stillet deres ekspertise indenfor bæredygtighed til rådighed. Netop med det formål, at eleverne selv skal finde på initiativer, der kan gøre Aalborg Karneval mere bæredygtigt.
Et samarbejde om alle typer af bæredygtighed.
For en af de bærende kræfter bag dagen, Carsten Rømming Sørensen, der er projektleder for Center for Grøn Omstilling i Aalborg Kommune, har det netop fyldt at få inddraget brugerne af Aalborg Karneval.
”Vi prøver at finde ud af, hvordan vi kan gøre noget sammen, i stedet for at vi som kommune er formanende og fortæller folk, hvad de ikke må. I stedet vil vi fortælle de unge om grøn omstilling på en anderledes måde, blandt andet igennem de aktører, der er i Aalborg kommune, som kan give eleverne nogle nye vinkler på bæredygtighed.”
Carsten Rømming Sørensen understreger, at det til Klimadagen ikke kun handler om bæredygtighed i miljømæssig forstand.
”Her taler vi om en social del af bæredygtighed, men også en økonomisk og en miljømæssig del. Så opgaven for eleverne er egentlig, hvordan de kan designe det mest bæredygtige karneval før, under og efter karnevallet”, fortæller Carsten Rømming Sørensen
Når eleverne er tilbage i klasselokalerne, er det dermed ikke kun bæredygtighed i miljømæssig forstand, de skal tage stilling til. Det handler blandt andet også om, hvordan man tager til karneval og, hvem man omgiver sig med. Derfor er det altså ikke kun virksomheder med ekspertise i bæredygtighed i klassisk forstand, der er til stede, men blandt andet også samtaletilbuddet Headspace, der ifølge Carsten Rømming Sørensen rådgiver adskillige unge, der er usikre på at tage til karneval hvert år.
En dag for 1.g’erne
Sascha Christensen er underviser i faget Innovation på Aalborg Handelsskole og er en af ophavsmændene til klimadagen. Ideen opstod nemlig i samspil med hendes veninde Lisbeth, der til daglig er projektleder i Aalborg Kommune.
”Det er startet som venner, der syntes det kunne være sjovt at lave et event om bæredygtighed sammen. Vi startede med at snakke om det tilbage i marts, og hele eventet er egentlig et udspring af Aalborg 2024, og så fik vi det på plads, at jeg kunne tage alle mine 1.g-elever med herned.”
I alt var cirka 680 elever til stede til Klimadag, og det giver blandt andet handelsskoleeleverne August Aarø Buller og Jacob Grynnerup muligheden for at vinde billetter til næste års udgave af Aalborg Karneval, hvis de kan finde på den bedste bæredygtige løsning. Dog er der også andre ting end bæredygtighed, der fylder i hovedet på de to, når de står i fuld udklædning til Aalborg Karneval.
”Det kunne være fedt at få et par gratis billetter, så vi går da efter at vinde”, fortæller August Aarø Buller.
”Vi kommer nok til at tænke over bæredygtighedsaspektet, men der er også mange andre tanker i gang lige den dag, så det er ikke sikkert, at jeg kommer til at ændre adfærd”, siger Jacob Grynnerup.
Om Aalborg Karneval lykkes med at blive socialt-, økonomisk- og miljømæssigt bæredygtige, efter de unge innovative kræfter er blevet sluppet løs, vil tiden vise.